Ongeveer 200.000 lezers van verschillende uitgaven van de AutoBild Groep hebben hun stem laten horen in een uitgebreid lezersonderzoek en de Mazda CX-5 gekozen tot winnaar en daarmee de meest aantrekkelijke auto in de categorie 'SUV, Van and All-Wheel'. De lezers van de verschillende automagazines van de AutoBild Groep, in Nederland AutoWeek, hebben in 15 landen de mooiste auto's gekozen in verschillende categorieën. Met 17,8 % van de stemmen behaalde de Mazda CX-5 een ruime voorsprong op andere SUV's en vierwielaangedreven auto's zoals de Audio A6 Allroad (tweede plaats met 10,8 %) en de Audio Q3 (derde plaats met 9,9 %) en sleepte zo in zijn segment de Europese designprijs in de wacht.

Lezers uit Tsjechië, Turkije, Georgië en Spanje kozen de Mazda CX-5 tot mooiste nieuwe auto in zijn categorie, maar alle stemmen gelden en werden bij elkaar opgeteld. In 2009 won de Mazda3 ook de AutoBild European Design Award, toen in de categorie 'Small and Compact Car' en dat was zelfs voordat de auto in Duitsland was geïntroduceerd, de bakermat van de AutoBild Groep en tevens grootste markt van Mazda in Europa.

Mazda CX-5 design - vorm en functie in perfecte harmonie

De Mazda CX-5 is het eerste productiemodel volgens de nieuwe designtaal 'Kodo - Ziel van Beweging' en combineert beweging met de schoonheid en kracht van de natuur. De nieuwe Mazda CX-5 heeft een opvallende neus met prominente wielkasten. De auto lijkt een naar voren gerichte sprinter die op het punt staat uit de startblokken te schieten. Het interieur is enigszins naar achteren geplaatst, waardoor de auto ook lijkt op een roofdier dat op het punt staat zijn prooi te bespringen. De CX-5 combineert een elegante lijn met een designstijl die hem onderscheidt van andere crossover SUV's.

De indrukwekkende grille staat symbool voor het nieuwe design met de typische Mazda vijfpuntsvorm, diepgaand en krachtig vormgegeven en doorlopend van koplamp tot koplamp. De trapezoïdevormige onderkant van de grille onderschrijft de solide uitstraling, terwijl de prominente achterwielkasten en scherp getekende achterzijde de Mazda CX-5 een sterk maar toch elegant karakter geven. De vorm van de achterlichten, die lijken op de koplampen, maakt de achterkant een opvallende verschijning. De dakspoiler zorgt voor het sportieve accent en draagt ook nog eens bij aan de aerodynamica.

Twee diesels en een benzine met uitstekende verbruikscijfers

De CX-5 is het eerste model met het volledige gamma SKYACTIV technologieën, waardoor hij lichter, efficiënter en milieuvriendelijker is. Hij luidt dan ook het nieuwe tijdperk in voor de nieuwe generatie Mazda's.

De nieuwe 2.2 liter SKYACTIV-D dieselmotor is in twee uitvoeringen beschikbaar voor de CX-5, een versie met 110 kW / 150 pk of één met 129 kW / 175 pk (alleen in combinatie met vierwielaandrijving). De kleinere diesel is voorwielaangedreven en naar keuze gekoppeld aan de SKYACTIV-MT, een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak met een schakelgevoel zoals de Mazda MX-5Roadster dat heeft, of aan de SKYACTIVE-Drive, een ook nieuw ontwikkelde zestraps automatische versnellingsbak, zeer efficiënt en met uitstekende schakelkenmerken. Hij verbruikt (gecombineerd) 4,6 liter brandstof per 100 km (199 g/km CO2). Als alternatief is er de nieuwe 2.0 liter SKYACTIV-G benzinemotor die 121 kW / 165 pk levert en slechts 6,0 liter per 100 km verbruikt (139 g/km CO2). Men kan daarbij ook kiezen tussen de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak en de zestraps automaat. Alle compacte SUV modellen hebben een doorontwikkelde versie van i-stop, Mazda's innovatieve en unieke start-stop-systeem. De basisprijs van de Mazda CX-5 in Nederland is € 26.990,-.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/models/cx-5/mazda-cx-5-wint-europese-autobild-design-award-2012/