Mazda Motor Corporation heeft een geavanceerde veiligheidstechnologie ontwikkeld onder de naam Smart City Brake Support (SCBS), die een bestuurder helpt een frontale botsing te voorkomen tijdens het rijden bij lage snelheden in de stad of in langzaam verkeer. Het SCBS-systeem is in Europa standaard aanwezig op alle versies (niet op de basisuitvoering S) van de nieuwe crossover SUV, de Mazda CX-5, zoals deze vanaf komend weekend bij de Nederlandse Mazda-dealers in de showroom staat.

Het SCBS-systeem gebruikt een lasersensor om een voertuig of obstakel vóór de auto te detecteren en vermindert automatisch de afstand tussen de remblokken en de remschijven om sneller op een remsituatie te kunnen reageren. Indien de bestuurder niet tijdig reageert om een aanrijding te voorkomen zal het SCBS automatisch remmen en tegelijkertijd het motorvermogen verminderen. Op deze manier helpt SCBS botsingen te voorkomen of de schade als gevolg van een kop-staart botsing bij lage snelheden, de meest voorkomende ongevallen met andere voertuigen, te beperken.

Details van het Smart City Brake Support systeem SCBS1

Bij snelheden tussen ongeveer 4 - 30 km/u detecteert een lasersensor aan de bovenkant van de voorruit een voertuig of obstakel vóór de auto. Als het systeem een mogelijke aanrijding signaleert vermindert het meteen de afstand tussen de remblokken en de remschijven en grijpt het onmiddellijk in als de bestuurder niet tijdig uitwijkt of niet remt. Als het verschil in snelheid tussen beide voertuigen (of met het object) minder dan 30 km/u is, is het systeem in staat een aanrijding te voorkomen of in ieder geval eventuele schade aanzienlijk te beperken.

Mazda intensiveert voortdurend zijn onderzoek naar veiligheid en daarmee gepaard gaande ontwikkelingen in zijn ultieme streven naar de realisatie van een ongevalvrije en veilige gemotoriseerde samenleving. Mazda zal zijn geavanceerde veiligheidstechnologieën, zoals het SCBS systeem, toepassen in alle toekomstige nieuwe modellen, te beginnen met de Mazda CX-5, om daarmee alle klanten naast rijplezier ook uitstekende milieu-en veiligheidsprestaties te bieden.

1Smart City Brake Support (SCBS) is ontworpen om schade door ongevallen te verkleinen en het autorijden te verlichten, aangenomen dat de bestuurder op een veilige manier rijdt. De prestaties van het systeem kunnen worden beïnvloed door de toestand van de wegen, de weersomstandigheden, de staat van het voertuig en de rijomstandigheden.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/technology/cx-5-met-smart-city-brake-support/