De nieuwe 1.3 liter SKYACTIV-G benzinemotor van Mazda Motor Corporation heeft in Japan de 'Technology of the Year 2012' Award ontvangen van de RJC. Dat is bekendgemaakt door de voorzitter van de RJC, Hiroshi Fukunaga, na de laatste stemronde. De SKYACTIV-G 1.3 liter wordt in Japan gebruikt in de Mazda Mazda2, voor de Japanse markt.

De RJC, Automotive Researchers' en Journalists Conference, is een non-profit organisatie in Japan die zich sinds 1990 bezighoudt met de ontwikkeling van de automobielindustrie door middel van verschillende activiteiten, waaronder de jaarlijkse toekenning van prijzen aan de beste auto's (Car of the Year) en technologische ontwikkelingen. Het is de vierde keer dat Mazda deze prestigieuze prijs in de wacht sleept. Eerder won de Miller-cycle motor, geïntroduceerd in de Eunos 800, in 1993 deze prijs, later in 2003 de Renesis rotatiemotor in de Mazda RX-8 en in 2009 ontving het innovatieve en unieke i-stop start-stop-syteem van Mazda deze prestigieuze award.

De baanbrekende SKYACTIV-G 1.3 liter benzinemotor beschikt over de hoogste compressieverhouding ter wereld, 14,0 : 1 wat resulteert in een buitengewoon hoge efficiëntie, vooral bij zware belasting in combinatie met lage toerentallen. Om een onregelmatige verbranding (pingelen) tegen te gaan, een onvermijdbaar gevolg bij motoren met extreem hoge compressieverhoudingen, is de SKYACTIV-G 1.3 voorzien van een aantal nieuwe technologieën, waaronder speciale holle zuigerkoppen voor een optimale verbranding en multipointinjectie voor een meer nauwkeurige brandstofinjectie.

De eerste Europese Mazda die voorzien is van het volledige pakket aan nieuwe SKYACTIV technologieën is de Mazda CX-5, die begin volgend jaar in Nederland bij de dealers staat. Deze compleet nieuwe compacte crossover SUV zal de Europese maatstaf worden op het gebied van brandstofverbruik en emissies, gecombineerd met de opwindende rijbeleving die zo onlosmakelijk met Mazda verbonden is.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/awards/Technology_of_Year_2012/