Deze maand is het precies 20 jaar geleden dat Mazda als eerste en tot nu toe enige Japanse merk de meest beroemde langeafstandsrace ter wereld, de 24 Uur van Le Mans, won. Sinds 1968 heeft enduranceracen de belangrijkste plaats ingenomen in het autosportprogramma van Mazda als het ultieme bewijs van hoogstaande kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid van haar producten. Om de 20e verjaardag van deze overall overwinning luister bij te zetten heeft een speciaal team bestaande uit medewerkers van Mazda Motor Corporation de originele winnende auto gerestaureerd en opnieuw geprepareerd om ermee te racen.

De 700 pk sterke Mazda 787B met vierschijfs rotatiemotor zal niet deelnemen aan de race zelf maar wordt ingezet in het voorprogramma in demonstratieritten op volle snelheid. Dit alles, in combinatie met het oorverdovende geluid, als eerbetoon aan het behaalde resultaat en als dank aan de trouwe fans van Mazda en de rotatiemotor, gedurende de afgelopen 40 jaar.

Achter het stuur onder meer Johnny Herbert, één van de drie coureurs die de Mazda 787B op 23 juni 1991 om 4 uur 's middags naar de historische overwinning reed. Het zal voor het eerst in de tussenliggende 20 jaar zijn dat de oud Formule-1 coureur weer in de legendarische auto plaatsneemt.

Ook de Amerikaanse coureur en film- en TV-held Patrick Dempsey zal de 787B besturen. Dempsey wist op de valreep een gaatje in zijn drukke agenda te vinden. Na een bezoek aan het filmfestival in Cannes eind mei rijdt hij de week voorafgaand aan de demonstratieritten met zijn Dempsey Racing Mazda RX-8 op Watkins Glen ten noordwesten van New York en twee weken later op Road America in Elkhart Lake (USA). De Amerikaanse coureur maakte zijn naam eind januari opnieuw waar met de derde plaats in de 24 Uur van Daytona, een persoonlijk record.

Andere beroemdheden tijdens de demonstraties in Le Mans zijn Mazda-coureurs David Kennedy (Ierland), Pierre Dieudonné (België) en Yojiro Terada (Japan), alle drie ook deelnemers aan de 24 Uur van Le Mans in 1991.

De eerste demonstratie met de Mazda 787B met achter het stuur Patrick Dempsey vindt plaats op het Circuit de la Sarthe op 9 juni om 18.40 uur. Johnny Herbert rijdt de auto op 11 juni om 12.30 uur, voorafgaand aan de start van de race. De 787B zal ook nog deelnemen aan de Driver's Parade door het centrum van Le Mans op vrijdag 10 juni om 17.00 uur.

Dezelfde dag is er ook een persconferentie met alle genoemde coureurs om 10.00 uur in de Dunlop lounge in het tentendorp van de race, gevolgd door een interview sessie op de Mazda stand, ook in het tentendorp.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/mazda_corporate/johnny-herbert-en-patrick-dempsey-achter-stuur-mazda-787b/