Mazda heeft tijdens het grote MAX-5 2013 evenement in Leystad afgelopen weekend een record van GUINNESS WORLD RECORDSTM verbeterd. Met 683 Mazda MX-5’n werd de langste rij rijdende Mazda’s gerealiseerd op de wegen rond het RDW Testcentrum in Lelystad. Totaal 1450 deelnemers leverden een bijdrage aan deze succesvolle recordpoging, die het belangrijkste en één van de meest dynamische onderdelen vormde van MAX-5 2013, een evenement voor en door eigenaren van de populaire Mazda MX-5. Het eendaagse evenement werd afgesloten met de film Arbitrage in een drive-in bioscoop.

De Mazda MX-5 is nog steeds ‘s werelds best verkochte roadster aller tijden en staat als zodanig in het beroemde boek van GUINNESS WORLD RECORDSTM. Daarin stond tot voor kort nog een record van Mazda: ‘The largest parade of Mazda cars”, gevestigd op 18 september 2010 in Essen (D), met 459 auto’s. Dat record is na het succesvolle evenement MAX-5 2013 evenement in Lelystad verpulverd met een stoet van 691 auto’s, waarvan er uiteindelijk 683 geregistreerd konden worden voor het record. De langste rij rijdende Mazda’s werd aangevoerd door een spectaculaire uitvoering van de MX-5, een raceversie van de derde generatie (NC) met achter het stuur TV-presentator Allard Kalff en naast hem de President en CEO van Mazda Motor Europe, Jeff Guyton. De laatste ontving later op de dag na afloop van de recordpoging ook het officiële certificaat uit handen van het jurylid van GUINNESS WORLD RECORDSTM, Pravin Patel.

Het gehele RDW Testcentrum Lelystad stond tijdens MAX-5 2013 in het teken van Mazda en de beleving rond het Japanse merk. Zo waren er demonstraties van de elk seizoen groeiende Ribank Mazda MaX5 Cup en van een Mazda3 met drieschijfs-rotatiemotor van de Belgische racefamilie Van Herck. Deelnemers konden uitgebreid de nieuwe i-ACTIVSENSE technologie van Mazda testen op de kombaan of zich vermaken in één van de racesimulatoren. Alle nieuwe SKYACTIV modellen waren aanwezig om een testrit buiten het circuit in de polder te maken. Naar wens konden eigenaren hun MX-5 technisch laten keuren. Tijdens het Concours d’Élégance ging de hoofdprijs voor de mooiste en meest authentieke Mazda MX-5 van de dag naar Ludo Vander Vliet uit Duffel (B).. De tweede prijs was voor  Maarten Tuiten uit Almelo (NL). Pieter Staat uit Meteren (NL) pakte de derde prijs in deze competitie.

De dag werd in stijl afgesloten: alle nog aanwezige auto’s, ca. 250, vormden tezamen een grote drive-in bioscoop. Voorafgaand aan de voorstelling kon men kiezen uit drie films, Le Mans, Arbitrage en The Fugitive. Gezeten achter het stuur van hun auto mochten de eigenaren met hun claxon vooraf aangeven welke film hun voorkeur had. Het meeste claxonlawaai leverde uiteindelijk de film Arbitrage op met Richard Gere in de hoofdrol.

Voor MAX-5 2013 konden zich alle Mazda MX-5 rijders in Nederland en de rest van Europa inschrijven door zich vooraf te registeren op een speciale eventsite. De toegang was exclusief voor bezitters van een MX-5 of een MaX5 cupauto, andere modellen konden niet deelnemen. MAX-5 2013 was na de MX-5 Auto-Picknick in mei 2010 het tweede grote nationale evenement dat importeur Mazda Motor Nederland voor bezitters van een MX-5 in Nederland organiseerde.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/mazda_corporate/mazda-guinness-world-recordstm/